Korea och mat!
Jag sitter och funderar en hel de semester dagar nuförtiden, och som vanligt går alltid mina tankar till "Jag skulle vilja resa till Korea...". Om jag har semester och frågan om att resa dyker upp så är alltid Korea #1 på min lista.
Inspirerad av Maria som kommenterade mitt senaste inlägg började jag kolla runt bland mina gamla foton från Korea.
Korea är experter på MAT! Det finns knappt något som heter förrätt eller efterrätt, allt är typ huvudrätt. De har saker som de knaprar på emellanåt men de äts inte i samband med huvudrätterna som jag har upplevt det utan mera då man socialiserar omkring 밥상 [Babsang] (de låga matborden där man sitter på golvet och äter vid :D) och TVn är igång.
Senast jag var i Korea, september 2012, så knaprade vi en hel del smått och gått (vilket vi iofs alltid gör... finns ALLTID något att äta överallt i det landet känns det som. Eller i alla fall så så göder mina mostrar och mobröders fruar oss väldigt väl..)
Några bilder av tilltugg som vi blivit bjudna på hos mina släktingar:
Kokta jordnötter. Bara att skala och äta! Väldigt mjuka, konsistensen var typ kokta ärter och inte alls som vi föreställer oss "jordnötter" här som är hårda och knapriga :D. Vet dock inte vad det kallas på koreanska :/.

Bredvid skålen med jordnötter syns en stor favorit! Pajeon 파전, en pannkaka med grön lök. Hmm bland mina egna bilder hittade jag bara den här super fancyga versionen med skaldjur i också från 2009...


Ångkokt sötpotatis, goguma, 고구마. Bara kokta eller ångkokta och kan ätas både kalla och varma. (En av mina favoriter! Smakar helt annorlunda än våra sötpotatisar och de är inte röd/oreangea på insidan som de sötpotatisarna man köper här)

Kokta kastanjenötter. Ganska torra var de och smakade inte särskilt mycket men ok att knapra på :).


Jag hittade så SjUKT mycket bilder av mat och noms från korea. I vanliga koreanska husmanskosten är det mera sån härn, naturlig föda som gäller, men om man går ut i stan finns det pannkakor, våfflor, crépes och godis ÖVERALLT! Lite exempel:








Amerikaniserat tänker jag alltid då... Vanligtvis består koreanska efterrätter av frukter av något slag, vanligtvis äppel, vattenmelon, persimon eller något att knapra på som typ kastanjenötterna, sötpotatisen och sånt än vårat slags godis. Torkad på nåt vis som ändå håller frukten fuktig på indan, Sharon frukt som efterrätt.

Jag hittade som sagt så himla mycket matbilder också så kommer att köra en bildbomb på det också nu då jag ändå är igång... oj oj!













Koreansk mat består till stor del av massvis av små sidorätter, banchan [반찬] till riset med antingen fisk eller kött som en huvudingrediens på bordet. Det finns så GIGANTISKT mycket mera att visa och berätta om koreansk matlagning. Det var svårt att börja nånstans och slutade med att jag ändå ville trycka in allt på en gång... Hoppas detta hjälpte och kanske passar ditt syfte Maria :)
Ett tips ifall man är intresserad av koreansk matlagning är att kika in hos Maangchi. Här kan man hitta appertizers också varav vissa av dem har jag aldrig prövat... En del av de recepten hon har där kan man hitta ute på marknader eller i små stånd omkring i städerna :).
Några av de vanligaste som jag upplevt är:
Har ännu mera Korea feelis nu ...
Kommentarer
Trackback