Morotssoppa och äppelpaj

Japp det är ju höst nu så har börjat mecka en hel del i köket, väldigt mysigt :D. Bara idag har jag varit till 2 olika matvaruaffärer, men tre tillfällen. Var två gånger till Willys och sen en gång till Luthagen livs hah.
 
Har fixat kryddig morotssoppa t.ex. Det här blir lunchen imorgon också ^^. Super god! Värd att testa, mycket ligger i kryddningen dock :). Här är receptet som min kollega från gymmet hade postat på facebook. Receptet innehåller knaperstekt bacon vilket jag bytte ut mot ugnsrostat sötpotatis för att komplettera med något annat :). Annars är ett hett tips att ha i Keso (grynost) i soppan, något jag lärt mig av David :D
 
Jag kryddade ganska friskt med olika sorters kryddor. Lade i chilin med frön och allt och hade också i cayennepeppar, provencalska kryddor (köpte frysta kryddor för att få det "färskt" ^^) och hällde i en hel del persilja :D. Bara att köra på!
 
Krämigt het morotssoppa med knaperstekt bacon
4 portioner (ger drygt 1 liter färdig soppa)

Detta behöver du:
  • 1 knippe morötter (ca 7 stycken)
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ röd chili
  • 6-7 dl kokosmjölk
  • Persilja
  • Timjan
  • Salt

Knaperstekt bacon till topping

Så här gör du:

Skala morötter och lök, dela i mindre bitar.
Skala vitlöken och krossa den lätt med kniven.
Dela och rensa chilin.
Häll upp ca 5 dl vatten i en mellanstor kastrull och salta lätt.
Tillsätt morötterna, löken, vitlöken och chilin.
Låt koka tills morötterna känns mjuka.
Ta av kastrullen och mixa med stavmixern till en slät pure.
Tillsätt kokosmjölken och mixa lite till.
Sätt soppan på spisen och tillsätt persilja och timjan efter smak.
Låt soppan koka upp och ta den sedan från spisen.

Knaperstek bacon och ha som topping till soppan
 
Sötpotatisen är bara att skala och skiva tunt, lägga ut det på bakplåtspapper och ringla på nån valfri olja (jag hade olivolja) och salta/peppra ,eller jag brukar bara köra cayennepeppar ibland, efter smak.
 
 
Sen körde jag ett recept på rabarbejpaj med mandelmassa som jag fått av Els-Mari :D. Jag åt den över midsommaren i år och sen bad jag om receptet, jätte god verkligen! Bytte bara ut rabarbern mot äpplen, det kändes mera höstigt så och den blev riktigt bra! Här har man ett riktigt bra grundrecept på en lyckad paj ^^.
Jag har redan gjort lite modifieringar till den p.g.a. fördelning av råvaror och så.
Rabarberpaj med mandelmassafyllning
Pajbotten

150 g smör
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl socker
4 dl mjöl

Vispa mjöl och socker
Tillsätt mjöl och blanda till deg, den blev ganska smulig. Tryck ut degen i en pajform.

Fyllning

150g mandelmassa (jag kör 200g mandelmassa eftersom de kommer i såna förpackningar och jag orkar inte ha något som halvlämnar i skåpen ;)
50 g smör
2 msk mjöl
1/2 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 ägg

Mosade sönder mandelmassan med en gaffel ihop med smöret och blandade sen i resten av ingredienserna. Bred ut fyllningen på pajbottnen.

Rabarbern (eller annat valfritt)

1-2 rabarberstjälkar 
2 msk socker (då det var äpplen skippade jag sockret och hällde istället på kanel :D)

Skala rabarbern och skär i små bitar och blanda med sockret. Fördela jämnt i formen.
Jag hade kanske 5 stjälkar, kanske de var små, jag tyckte det hade blivit för glest med mindre.

Grädda i 175 grader 20-25 min tills den fått vacker färg. Det tog nog längre tid i min ugn.

 
Mumma!! ^^

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0