Mat från semestern och bulgogi

Då jag har lite mera tid är det kul att testa nya recept och leka lite med maten. Fast föredrar förstås att leka med onyttiga ingredienser som smör, socker, grädde, sirap, vetemjöl osv... Försöker äta mera nyttigt nu igen då rutinerna är igång igen så har hittills hållit mig ifrån sånt sedan torsdagen. Stod och dreglade på willys vid Ben&Jerry frysdisken dock... jag har inget satt mål för hur länge jag ska hålla det nu, men funderar på att köra en lördagsgodis variant. Sedan vilken dag det är har jag ännu inte bestämt. Det är rätt så öppet nu, försöker hitta rutinerna nu främst :)
 
Då jag kom hem från Finland så blev det en del hemmagjord potatissallad på färsk potatis (nypotatis).
Typ 8-10 nypotatisar beroende på hur stora de är, kokade och sedan satt i kylskåp tills de kallnat.
Sedan i med en burk créme fraishe, lite majonäs, vitlök, dill och salt och blanda :). Midsommar mat, även om det är lite sent för det ;D
 
 
Har ju blivit rätt så förtjusta i den här nyttiga varianten av pannkakor. Dessa är gjorda på havregryn, äggvita, lite valnötter och ½ banan. Det är faktiskt allt, stekta i kokosfett. Toppat med turkisk yoghurt och färska jordgubbar och lite agave sirap. Nom nom ^^
 
 
Igår lagade jag vegansk bullgogi! Tog och kikade på bulgogi recept från Maangchi men improviserade ihop mängden. Orkar inte hålla på med mått då det var så mycket stuff så slängde ihop mängden jag tyckte passade.
 
Bulgogi är en väldigt populär Koreansk maträtt som egentligen ska ätas direkt från en grill. Det är typ strimlat kött i lite söt marinad. Om ni är osäker på vilken Koreansk rätt ni ska testa rekommenderar jag bulgogi! Brukar alltid vara en hit :). Det finns förstås olika sätt att göra marinaden på.
 
Smälte först farinsocker i varmt vatten (improviserad mängd av båda) i en bunke, början på marinaden.
Hackade en lök i grova bitar och strimlade bitar av morot. Hackade mindre bitar av ingefära. Pressade typ 3 stora klyftor vitlök och mosade ett päron. Hällde i lite sesamolja, en del sojasås och strösslade på lite svartpeppar och sesamfrön.
 
 
Mosa päron... Daniel kom in då jag höll på att mosa det och hörde mig lägga på ljudeffekter medan jag mosade. *Squish Squish* mumlade jag tydligen.. Haha inget jag tänkte riktigt på då förräns han reagerat på det XD.
 
 
Innan jag började mecka med marinaden så kokade jag upp ca 100g torkade sojabitar så att de blev mjuka. Sedan kramade jag ur vätskan ur dem och lade dem en stund på papper för att rinna av. Det gick rätt så jämt ut med hur marinaden blev färdig :).
 
 
I med allt och sössö runt. Det är förstås lite mera omständigt då det handlar om torkade sojabitar iom att jag behövde förvälla dem först, men nu kunde jag direkt ta provsmaka av marinaden med en sojabit så det har sina perks också :D. Sen att de suger åt sig mycket mera än kött på grund av konsistensen också gör att de inte behöver vara lika länge i marinad. Det räcker med 20 min :). Tror jag hade dem att ligga i marinad i kylskåpet ca 1 timme dock.
 
 
Sedan steker man allting! Det går snabbt, också då det är kött för det är så tunna strimlor så det går typ på nolltid då också. Man behöver inte direkt tänka på att det ska vara genomstekt på samma sätt med vege/vegan mat :).
 
Tyckte att mitt första försök på bulgogi blev lyckat! Det påminde definitivt om det jag minns att det ska smaka som, men jag var nog för feg med sojasåsen och kan nog hälla i mera nästa gång ^^. Tror jag var för optimistisk med ingefäran också ;). Men det blev gott! Kul att jag äntligen tog mig tid för detta :D.
 
 
Haha bara som kul grej så hittade vi den här varianten i ostdisken på Willys ^^. Fick lust att köpa med mig den men den var dyr! Bah undrar om den var extra dyr bara för herr Simpsons nuna :D "OOooooh!"
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0