Capsaicin?

Nåt att göra med chili!

Capsaicin är ett ämne som gör att det smakar "starkt" eller "hett" och finns i alla chilifrukter innehåller, mer eller mindre beroende på sort. Det finns mer än 5 olika sorters Capsaicin i chili frukter med olika styrkegrader.

 

Chili är ett samlingsnamn på olika sorters peppar som t.ex. Spansk peppar, Jalapño och andra starka frukter som hör till släktet Capsium. Idag känner man till över mer än 200 arter. Färsk chili innehåller A-vitaminer och väldigt mycket C-vitaminer. Mycket av C-vitaminerna försvinner vid torkning men A-vitaminerna lagras.

 

 

Scoville är enheten som anger styrkan på chilipeppar. Förr i tiden som mätte man styrkan på chili genom att blanda en viss mängd chilipulver och sockervatten och se hur mycket sockervatten som behövdes innan man knappt kände smaken. Nu finns det mera moderna metoder för det, men för den individuella smaken är det fortfarande hur mycket det bränner som gills förstås.

 

 

 

Man ska inte dricka vatten eller annan vätska om maten blir "för stark". Capsaicin är en olja och då kommer vätskor att sprida hettan istället för att lugna ner den. Istället ska man dricka eller äta något tjockare som t.ex. mjölk, yoghurt, ris, gröt eller kanske något sött som neutraliserar oljan.
 
 
En tummregel man kan ha om man ska äta chili frukter är att destu mindre de är destu starkare är de och andra vägen :D. Också att de är som starkas i mitten, inuti, men det tror jag de flesta redan har märkt ;).
 
 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0